Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA v červnu zveřejní mírový plán pro Blízký východ

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Bílý dům hodlá zveřejnit svůj dlouho očekávaný a stejně dlouho odkládaný mírový plán pro Blízký východ ve druhé polovině června, pokud tomu události v regionu nezabrání. Agentuře AP to sdělily zdroje z americké vlády a Kongresu. Plán má spatřit světlo světa krátce po skončení muslimského postního měsíce ramadánu.

Hlavními autory plánu jsou podle AP prezidentův zeť a poradce Jared Kushner a zvláštní zmocněnec pro mezinárodní vyjednávání Jason Greenblatt. O stěžejních bodech plánu už Bílý dům důvěrně informoval klíčové americké spojence a partnery, uvedla agentura.

Vyhlídky na úspěch plánu u palestinského vedení jsou ale mlhavé, poznamenává AP. I američtí spojenci v minulých dnech kritizovali politiku USA na Blízkém východě včetně přesunu velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma a vypovězení jaderné smlouvy s Íránem. Washington podle Palestinců těmito kroky přišel o své postavení případného arbitra v jejich sporu s židovským státem.

V létě se kromě toho nejspíš dál sníží objem finančních prostředků, které USA posílají do regionu jako pomoc Palestincům. Z 251 milionů dolarů (5,5 miliardy korun), které USA měly původně v úmyslu letos poskytnout Palestincům, byla zatím odeslána pětina.

Nebudou-li v příštích dvou týdnech ve Washingtonu schváleny podpůrné programy pro Blízký východ, ministerstvo zahraničí a Americká agentura pro mezinárodní rozvoj budou muset příjemcům pomoci oznámit, aby finance nečekali. Podle AP neexistují náznaky, že by Trumpova vláda programy schválila.

Témata:  USA

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy