Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr zahraničí USA Pompeo přednese první projev jako šéf diplomacie USA

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Americký ministr zahraničí Mike Pompeo dnes představí poprvé od svého nástupu do úřadu zásady americké zahraniční politiky. Především se očekává, že oznámí záměry Spojených států týkající se Íránu poté, co Washington odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Teheránem.

Podle činitelů Bílého domu zamýšlí Washington seskupit velkou globální koalici s cílem přimět Írán k novému jednání. Toto jednání by se mělo zabývat "novou bezpečnostní architekturou", jež zahrne víc než jen jaderný program Teheránu.

"Potřebujeme nový rámec, který se dotkne celkově íránských hrozeb," uvedl v této souvislosti v pátek Pompeův poradce Brian Hook. To podle něj představuje široký okruh věcí kolem jaderného programu, jako jsou rakety a šíření raket a raketových technologií. Týká se to ale i podpory teroristů a "agresivních a násilných aktivit" podněcujících občanské války v Sýrii a Jemenu.

Americký prezident Donald Trump oznámil odstoupení USA od této dohody 8. května. Ostatní signatáři tohoto ujednání - Rusko, Německo, Francie, Británie, Čína a EU - ale dali najevo, že jsou pro jeho zachování.

Témata:  USA Írán

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy