Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola opět udeřila. V čem je nová epidemie horší?

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Kinshasa - V demokratické republice Kongo vypukla další epidemie zabijácké eboly. Na webu Sciencealert vědci popisují v čem bude tato epidemie jiná od poslední, největší, epidemie této zákeřné nemoci v roce 2014.

V čem se současná epidemie liší od té z roku 2014?

Při epidemii v Západní Africe roce 2014 zahynulo 11 310. Od pondělka bylo v Kongu hlášeno 41 případů a 20 úmrtí na ebolu. Absolutně nutné je vystopovat všechny na nakažené a zjistit kde se pohybovali. Pokud jen jeden nakažený unikne pozornosti, epidemie může vypuknout na novo.

Oproti minulosti, kdy ebol řádila pouze na venkově, se při této epidemii objevila i ve velkém městě Mbandaka s 700 000 obyvateli.

Oproti minulosti však lékaři mají experimentální vakcínu od firmy Merck rVSV-ZEBOV nebo také V920.

Jak moc je „experimentální“?

Experimentální je v tom smyslu, že úřady se nikdy nepokusily ji použít, aby zabránili vypuknutí epidemie eboly. Co se týče klinických studií, vypadá to ale, že bude velmi účinná.

V prosinci 2016 oficiální představitelé WHO oznámili výsledky testu V920. Ty se prováděli na 12 000 osobách v Guineji, kde byla ebola právě v závěrečné fázi výskytu v Západní Africe.

Z téměř 6 000 očkovaných osob nedostal v průběhu epidemie  ebolu. Naopak 23 lidí v kontrolní skupině, tedy ti, kteří žili v oblasti epidemie, ale neobdrželi vakcínu, se virem nakazilo.

Očkovací látka proti ebole není oficiálně schválena americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA). To je záležitost náročného a složitého schvalovacího procesu.

Demokratická republika Kongo ji však použít může. FDA ji poskytne ve stavu „nouzového použití“. To je v podstatě způsob, jak poskytnout pacientům přístup k lékům, které jsou stále ve vývoji.

Jaký je tedy plán?

Prvních 4000 vakcín dorazilo do Demokratické republiky Kongo 16. května. V první řadě budou naočkováni zdravotníci a vojáci, kteří s epidemií bojují.

Vzhledem k primitivním podmínkám Konga a úrovni infrastruktury to není jednoduchý úkol. Vakcíny se misí skladovat v teplotě mezi -60 a – 80 stupni Celsia.

I přes naočkování specialistů se stále může stát, že ebola propukne ve velkou epidemii vzhledem k výskytu v oblasti s velkou populací.

Pokud však vakcína V920 zabere, mohla by ji být očkována celá populace střední Afriky a mohlo by to znamenat konec strachu z eboly v této oblasti, ba i na celém světě.

 

Témata:  ebola Afrika Kongo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy