Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skončíte jako Saddám Husajn, pokud zaútočíte, varuje Írán USA

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Teherán - Íránské revoluční gardy v dnešním prohlášení varovaly Spojené státy, že pokud na Írán zaútočí, skončí jako někdejší irácký vůdce Saddám Husajn. S odkazem na reportáž íránské televize o tom informovala agentura Reuters.

"Američtí lídři dostali tento vzkaz: pokud zaútočí na Írán, hrozí jim podobný osud jako měl Saddám Husajn," stálo v dokumentu, ze kterého citovala íránská televize.

Prezident Donald Trump před dvěma týdny oznámil, že USA odstupují od mezinárodní dohody s Íránem, která umožnila zmírnění protiíránských sankcí výměnou za ústupky Teheránu v jeho jaderném programu, který byl podle obav Západu zaměřen vojensky.

Šéf generálního štábu íránské armády, generál Mohammad Bagherí dnes označil americké nejvyšší představitele za kruté, zkorumpované a figurující na výplatní listině Izraele. Prohlásil, že Teherán nebude podléhat tlaku Washingtonu, aby omezil svoje vojenské aktivity.

Během invaze do Iráku vedené v roce 2003 Spojenými státy byl tehdejší prezident Saddám Husajn zbaven moci a označen za válečného zločince; o tři roky později byl odsouzen k trestu smrti a oběšen.

Témata:  Írán USA Saddám Husajn

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy