Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Španělsku možná padne vláda, socialisté jí jdou po krku

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Španělská opoziční Socialistická strana dnes podala návrh na vyslovení nedůvěry menšinové vládě Lidové stany (PP). Reaguje tak na rozhodnutí soudu, podle kterého lidovci profitovali z korupční sítě zahrnující bohaté firmy a regionální stranické organizace, napsala agentura AP. Soud v největším korupčním skandálu v zemi za poslední desetiletí odsoudil k vysokým trestům téměř tři desítky regionálních funkcionářů PP a samotná strana dostala vysokou pokutu.

Zvláštní španělský soud ve čtvrtek poslal na 33 let do vězení za korupci a další finanční zločiny bývalého pokladníka lidovců Luise Bárcenase, který musí rovněž zaplatit pokutu 44 milionů eur. Za mřížemi dále skončil někdejší madridský radní Alberto López Viejo a bývalý starosta madridského předměstí Majadahonda Guillermo Ortega.

Lidová strana za profitování z korupce dostala pokutu přes 245.000 eur (6,3 milionu korun). Vedení lidovců už ve čtvrtek oznámilo, že se proti verdiktu odvolá, neboť "v žádném z případů o činech nevědělo".

Liberální strana Ciudadanos, která dosud menšinovou vládu lidovců podporovala, dnes podle agentury AFP oznámila, že se k návrhu socialistů nepřidá. Chce ale prosadit předčasné volby.

"Pokud (premiér Mariano) Rajoy neprosadí předčasné volby, jsme připraveni podat vlastní návrh na vyslovení nedůvěry (vládě) s cílem uspořádat volby," uvedl dnes jeden ze členů Ciudadanos José Manuel Villegas, píše agentura Reuters.

Podporu případnému návrhu na vyslovení nedůvěry vlády ve čtvrtek přislíbil lídr radikálně levicové strany Podemos Pablo Iglesias. Pro podporu svého návrhu musí socialisté získat nejméně 175 hlasů ve 350členném Kongresu poslanců. Socialistická strana má přitom v kongresu 84 mandátů a Podemos 67.

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy politici vláda

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy