Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán odmítá posílit spolupráci s jadernými inspektory

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Vídeň/Paříž/Teherán - Írán odmítá prohloubit spolupráci s jadernými inspektory MAAE. Požaduje, aby byla nejprve vyřešena otázka budoucnosti mezinárodní dohody o íránském jaderném programu.

Podle agentury Reuters to dnes řekl íránský zástupce při Mezinárodní agentuře pro atomovou energii (MAAE). Evropští signatáři se snaží zachránit jadernou dohodu s Íránem poté, co v květnu odstoupení USA od dohody oznámil prezident Donald Trump a pohrozil, že na Írán uválí rozsáhlé sankce.

Ministři zahraničí a financí evropských signatářů dohody, tedy Francie, Británie a Německa, napsali dopis Washingtonu, ve kterém zdůraznili, že dohodu chtějí zachovat, a požádali Spojené státy, aby ušetřily evropské firmy sankcí spojených s obchodováním s Íránem.

Íránské vypovězení dohody, na jejímž základě se Teherán zavázal zpomalit svůj jaderný program výměnou za zrušení s ním spojených sankcí, by vedlo k další destabilizaci regionu, kde by nový konflikt představoval katastrofu, uvedli ministři v dopisu z 4. června.

Od vypovězení dohody Spojenými státy se Teherán nevyjádřil jasně o tom, zda podle něj dohodu, kterou kromě evropských států podepsala také Čína a Rusko, bude možné zachovat.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy