Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela je na tom zle? Má největší zásoby ropy na světě, teď ji bude muset dovážet

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuela má sice největší zásoby ropy na světě, socialismus ji však srazil na ekonomické dno. Země poprvé zvažuje, že bude vyrábět pohonné hmoty z ropy dovážené za zahraničí.

Státní ropná společnost PDVSA by mohla ještě v červnu zpracovávat až 57.000 barelů dovezené ropy denně. Firma v posledních letech neplní plán vývozu jak kvůli nedostatku lehké ropy, tak kvůli nedostatku náhradních dílů, špatné údržbě i změnám v managementu domácí rafinační sítě. Její rafinérie v současné době pracují jen zhruba z třetiny své kapacity.

Venezuela, která je členem Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), dosud ropu ze zahraničí do domácích rafinérií nedovážela s výjimkou, kdy přimíchávala africkou, ruskou a americkou ropu ke své těžké ropě, aby získala produkt pro export.

Podle údajů, které nahlásila OPEC, Venezuela v květnu těžila 1,53 milionu barelů ropy denně, jiné zdroje agentury Reuters ale uvádějí 1,39 milionu b/d, což by znamenalo nejnižší měsíční produkci od 50. let.

Témata:  Venezuela ropa ekonomika

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy