Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý v otázce sankcí proti Íránu nemají podporu

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: EuroNews **www.euronews.com**

Teherán - USA jsou více než kdykoliv předtím izolovány v otázce sankcí proti Íránu, a to i mezi svými spojenci. Řekl to dnes v prohlášení zveřejněném ve státní televizi íránský prezident Hasan Rúhání

"Dnes se nacházíme v situaci, kdy jsou Spojené státy izolovanější než kdy dříve v otázce sankcí (proti Íránu). Nezákonné akce Ameriky ji izolovaly dokonce mezi jejími spojenci, jak právě vidíme," citovala Rúháního agentura Reuters.

Teherán uzavřel v roce 2015 se šesticí mocností USA, Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko dohodu, v níž se zavázal k ověřitelnému omezení svého jaderného programu výměnou za postupné zrušení ekonomických sankcí. Americký prezident Trump ale dohodu považuje za špatnou a letos v květnu oznámil, že USA od ní odstupují a vůči Íránu obnoví sankce.

Ostatní signatáři dohodu chtějí zachovat, ale Írán si klade podmínky, pokud se má dohodou dále řídit. Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí v červnu nařídil zahájit přípravy na obnovu obohacování uranu, pokud se nepodaří dohodu udržet při životě.

Témata:  Írán Hasan Rúhání USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy