Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Chicagu po zastřelení černocha vypukly pouliční protesty. Policie zveřejnila VIDEO

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Chicago - Policie v americkém městě Chicago má po zastřelení muže obavy z pouličních protestů. Rychle proto zveřejnila videozáznam, který dokládá, že 37letý Harith Augustus byl ozbrojen.

K incidentu došlo v sobotu, záznam byl zveřejněn mimořádně rychle už v neděli. 

Policisté na pěší hlídce chtěli muže vyslechnout, protože se jim zdálo, že je ozbrojený. Na videu jsou vidět čtyři policisté, jak se k muži blíží. Jeden z nich ukazuje na jeho pas a muž se vzdaluje. Pod jeho vlající košilí kamera zabere pistoli. Později je vidět, jak se snaží vzít něco u svého pasu. Pistoli ale z pouzdra nevytáhl a nestřílel.

Chicagský policista Eddie Johnson řekl, že Augustus měl povolení k držení zbraně, vyšetřovatelé ale nenašli žádnou dokumentaci, že má oprávnění držet skrytou zbraň.

Krátce po sobotní střelbě se na ve městě shromáždil nespokojený dav a pustil se do potyček s policisty, kteří oblast uzavřeli. Demonstranti házeli láhve a kameny a jeden z nich vyskočil na střechu policejního auta. Příslušníci bezpečnostních sil reagovali obušky, aby dav zastavili.

V roce 2015 vypukly v Chicagu protesty poté, co bylo zveřejněno video, na němž je vidět, jak bělošský policista Jason Van Dyke v roce 2014 šestnáctkrát vystřelil na 17letého černošského mladíka Laquana McDonalda. Van Dyke byl obviněn z vraždy. McDonaldova smrt vedla k propuštění policejního šéfa města a k sérii reforem, jejichž cílem bylo předcházet propříště podobným policejním zákrokům.

Témata:  policie USA Chicago USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 10:28

V noci Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny

V noci na dnešek Rusové provedli útoky na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny, což způsobilo poškození zařízení a zranění alespoň jednoho pracovníka. Oznámil to podle ukrajinských médií ministr energetiky Herman Haluščenko. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy