Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Šéf české sněmovny ukončil návštěvu Washingtonu, zamíří do New Yorku

New York
New York
Foto: Pixabay

Washington/Praha – Šéf české Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který je na návštěvě Spojených států, završil svá jednání ve Washingtonu a nyní míří do New Yorku. Vondráčkův pobyt v USA potrvá do 25. července. Po New Yorku Vondráčka čeká například cesta do Chicaga, které je známé početnou českou komunitou, a také do státu Wisconsin.

Vondráček se v hlavním americkém městě setkal s řadou zákonodárců včetně republikánského předsedy Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem , šéfkou sněmovních demokratů Nancy Pelosiovou či kongresmany sdruženými do skupiny přátel České republiky.

Za vrcholnou schůzku je možné považovat jednání s Ryanem, který v březnu Česko navštívil. Vondráček s ním v úterý jednal o celním sporu mezi USA a Evropskou unií, který by mohl poškodit i české hospodářství.

„Naše otevřená ekonomika je závislá do značné míry na exportu, ale i USA jsou s našimi a evropskými firmami natolik provázané, že by jim nové celní bariéry uškodily," řekl o jednání Vondráček. „Důsledky zavedení cel v automobilovém průmyslu by zejména v České republice vedly k tomu, že by se snížil růst HDP a tím manévrovací prostor vlády ČR odstartovat modernizaci našich ozbrojených sil," dodal.

O středoevropské spolupráci pak hovořil český politik i s Pelosiovou. Ocenil také zásluhu kongresmanů ze skupiny přátel ČR, kteří podle něj mají velkou zásluhu na tom, že česko-americké vztahy na parlamentní úrovni jsou v dobré kondici.

S šéfkou poslanců opoziční Demokratické strany @NancyPelosi jsem ve Washingtonu hovořil o středoevropské spolupráci ??? Věnuje se naší části světa od roku 1989 a má opravdu přehled ? pic.twitter.com/6IIbMsmY2b

— Radek Vondráček (@vondraczech) 18. července 2018

Návštěvu Washingtonu Vondráček zakončil jednáním na ministerstvu zahraničí se Stephenem Mullem, který má na starosti vztahy mezi USA a Evropou. I s ním jednal o otázce cel.

Právě teď jednám s generálním tajemníkem OSN @antonioguterres, je to výjimečné setkání ? pic.twitter.com/nbZEe8x0bJ

— Radek Vondráček (@vondraczech) 19. července 2018

V New Yorku Vondráčka čeká setkání s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem a předsedou Valného shromáždění OSN Miroslavem Lajčákem. V OSN, kde Česko nyní době předsedá Hospodářskému a sociálnímu výboru (ECOSOC), přednese projev.

Témata:  USA Radek Vondráček Paul Ryan

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy