Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Volby v Pákistánu vyhrála kriketová hvězda Imran Chán, musí ale hledat koaličního partnera

Pákistán
Pákistán
Foto: Pixabay

Islámábád - V Pákistánu byly už sečteny všechny hlasy ze středečních parlamentních voleb. Komise oznámila, že je vyhrál vůdce Hnutí za spravedlnost (PTI) Imran Chán. K sestavení vlády bude ovšem potřebovat koaličního partnera.

Kriketová hvězda se prohlásila vítězem ještě před sečtením všech hlasů, dosavadní vládní strana Pákistánská muslimská liga (PML-N) ale již ve středu odmítla uznat výsledky, hlasování prý bylo zmanipulované.

Ve volbách získala PTI 109 míst, muslimská liga 63 míst a třetí Pákistánská lidová strana (PPP) 39. O dvaceti poslaneckých mandátech dosud nebylo rozhodnuto.

Chán v projevu po volbách prohlásil, že bude usilovat o "vzájemně výhodné" vztahy s USA, mír v Afghánistánu a o rozhovory s Indií o otázce Kašmíru. 

Už před volbami mnozí poukazovali na to, že ve prospěch Chána tahá v pozadí za nitky mocná pákistánská armáda, která zemi přímo či nepřímo vedla po většinu sedmi desetiletí její existence.

Témata:  Pákistán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.