Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Pyrenejském poloostrově může být o víkendu až 50 stupňů, U Baltu je jako ve Středomoří

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Freeimages.com

Madrid/Berlín - Teploty na Pyrenejském poloostrově se mohou o nadcházejícím víkendu přiblížit k 50 stupňům a prolomit tak dosavadní rekord v Evropě. Tropické teploty nadále sužují Německo. Na mnoha místech by se tam dnes rtuť teploměrů mohla opět vyšplhat až ke 36 stupňům Celsia. Pokud se nyní vypravíte k Baltskému moři, budete mít dovolenou jak ve Středomoří.

Meteorolog Tyler Roys z internetové stránky AccuWeather uvedl, že mezi pátkem a nedělí mohou teploty v jihozápadním Španělsku a na jihu Portugalska vystoupat na 49 stupňů. Jestliže se tato předpověď potvrdí, půjde o nejvýznamnější vlnu veder za posledních 41 let. Dosavadní rekord byl zaznamenán v červenci roku 1977, kdy bylo v Aténách naměřeno 48 stupňů.

Vysoké teploty hlásí zejména Portugalsko a Španělsko, na vině je horský vzduch, který se přesouvá z Afriky dále na sever. Podle předpovědí by mělo být dnes v portugalském městě Évora, které leží 130 kilometrů východně od Lisabonu, až 44 stupňů. 

Labe klesá k historickému minimu

Ochlazení němečtí meteorologové v následujících dnech neočekávají. Překonání letošního teplotního rekordu, který s 39,5 stupni Celsia naměřili v úterý v Bernburgu ve spolkové zemi Sasko-Anhaltsko, ale také nečekají. Ve středu byly nejteplejšími místy v Německu města v okolí českých hranic: bavorské Řezno (Regensburg) s 37,9 a saská Hoyerswerda s 36,8 stupně.

Kvůli suchu je na mimořádně nízké úrovni hladina Labe. Například v Magdeburku je jen několik centimetrů nad historickým minimem z roku 1934. Postižena je tím už několik dní lodní doprava, jen s omezeními fungují například oblíbené výletní lodě v Drážďanech. Pokles hladiny Labe odhalil na řadě míst nevybuchlou munici z druhé světové války. Například v Sasku-Anhaltsku úřady hlásí nález granátů a min na pěti místech. Výbušniny nacházejí lidé také na březích Labe v Sasku.

Radost mohou mít z aktuálního počasí turisté, kteří se letos rozhodli strávit letní dovolenou místo u Středozemního moře na Baltu. Teplota vody u německého pobřeží mezi městem Lübeck a dánskou hranicí se podle agentury DPA pohybuje mezi 23 a 25 stupni Celsia. Pro srovnání: na francouzském Azurovém pobřeží je v současnosti teplota vody kolem 27 stupňů.

Témata:  počasí teplotní rekordy Španělsko moře

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy