Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pátrání po nacistickém vlaku plném zlata? Hledači se pohádali, jeden skončil

Zlato
Zlato
Foto: ČNB

Varšava - Jeden z dvojice amatérských historiků, kteří u jihopolského města Walbrzych několik let hledali legendární nacistický vlak plný zlata, se rozhodl své pátrání ukončit.

Němec Andreas Richter nepřestal v existenci pokladu věřit, nelíbil se mu prý ale způsob, jakým jeho kolega k hledání přistupuje. "Je s tím konec," řekl agentuře DPA Richter.

Pátrání podle něj nebylo transparentní. První pokus o vykopání vlaku podle Richtera selhal proto, že výkop nebyl dostatečně hluboký. Druhý jeho polský kolega stále odkládal. "V určitém okamžiku jsem toho měl dost," vysvětlil Němec.

Polák Piotr Koper ale chce v pátrání pokračovat na vlastní pěst. "V zimě budeme pokračovat," řekl. Je to podle něj ten nejlepší čas na hledání. "Žádné omezení kvůli kvetoucím stromům a keřům, žádní hnízdící ptáci," uvedl. Kopat chce tentokrát až do hloubky 15 metrů.

Legenda z poloviny minulého století praví, že nacisté na konci druhé světové války vypravili z Vratislavi obrněný vlak plný zlata a cenností. Před Rudou armádou soupravu schovali v podzemním tunelu u Walbrzychu nedaleko hranic s Českem.

Richter a Koper oznámili, že ví, kde se legendární vlak nachází, v létě roku 2015. Zpráva vyvolala senzaci a o pátrání dvojice informovala řada světových médií. Podle většiny odborníků je ale nacistický vlak plný zlata pouhou legendou.

"Započteme-li náklady na práci a techniku a peníze, o které jsem přišel absencí v práci, tak se moje výdaje pohybují kolem 80.000 eur (zhruba dva miliony korun)," řekl DPA Richter, podle kterého byl nepoměr výdajů mezi ním a Koperem jedním z důvodů, proč se duo pátračů nakonec rozešlo. 

Témata:  "Hitlerův ""zlatý vlak"" v Polsku" Polsko zlato

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy