Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Venezuela má identitu pachatele atentátu na Madura

Venezuela, ilustrační foto
Venezuela, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Caracas - Venezuelské úřady identifikovaly lidi odpovědné za sobotní výbuch bezpilotního letounu, který prezident Nicolás Maduro označil za atentát vůči své osobě.

Prohlásil to dnes generální prokurátor Tarek William Saab, podle něhož mohou být i obviněni z pokusu o vraždu či protistátního spiknutí. Zatímco opozice se obává, že vláda využije čin k raziím proti oponentům Madurova autoritativního režimu, prezidentovi stoupenci jej vyrazili podpořit do ulic Caracasu.

Incident se stal během sobotních oslav vzniku Národní gardy a na twitteru se k němu přihlásila neznámá opoziční skupina, která se označuje za spojení "vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu". Poslala prý bezpilotní stroje s trhavinou nad shromáždění, kde řečnil Maduro, avšak armáda je sestřelila.

Venezuelské úřady v neděli oznámily, že zadržely šest podezřelých. Podle Saaba již identifikovaly lidi, kteří opatřili drony výbušninami. Znají i jejich spolupracovníky i kontakty v zahraničí.

Socialistický prezident již dříve prohlásil, že za útokem stojí venezuelská krajní pravice podporovaná kolumbijským prezidentem Juanem Manuelem Santosem. Vedení Kolumbie již v neděli jakoukoli účast na útoku rázně odmítlo.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 18:40

Loňská střelba na FF UK významněji zasáhla kolem 9000 lidí

Loňská tragická střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) a s ní související události psychicky významněji zasáhly kolem 9000 lidí v Česku. Krizovou intervenci jim poskytovaly stovky odborníků. Ve zprávě o poskytnuté psychosociální pomoci to ve čtvrtek uvedla česká policie.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy