Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Požáry už trápí i Španělsko. Vlna veder se v pátek opět vrátí

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Madrid/Lisabon - Dnes mají být teploty na Pyrenejském poloostrově nižší než v předchozích dnech, ale už v pátek by měly opět růst. Horka a sucho ztěžují hašení požáru na jihu Portugalska, který od pátku zničil už na 15.000 hektarů.

"Tento týden se vrátíme k červencovým teplotám, ale v pátek a v sobotu čekáme opět nárůst teplot," řekl dnes španělskému rozhlasu mluvčí vládního meteorologického úřadu Rubén Campo. Vlna veder podle něj skončila v pondělí, i tak ale dnes budou stále vysoké teploty, které by se ale měly ke čtyřiceti stupňům přiblížit jen výjimečně. Kolem čtyřiceti stupňů může být v andaluské Córdobě. Ochlazení, někde až o 17 stupňů, přinese studená vlna z Atlantiku.

Nejvyšší teploty byly v posledním týdnu na jihu Španělska, kde v regionu Murcia zemřeli v jejich důsledku dva lidé. Jako první podlehl vedru už ve středu 48letý dělník na stavbě dálnice a po něm zemřel 78letý zemědělec, který pracoval na poli. Tři životy si vyžádala vedra v Katalánsku, kde v pátek zemřel bezdomovec v Barceloně a další dva lidé bez dokladů zemřeli o víkendu v Tarragoně.

O poslední oběti informovala média v pondělí večer, stal se jí 81letý muž v regionu Extremadura, který zemřel v neděli v provincii Badajoz. Právě tam naměřili během této vlny veder nejvyšší teploty v zemi - přes 46 stupňů.

Vedra ztěžují práci hasičů, kteří od pondělního odpoledne bojují jižně od Valencie s požárem. V oblasti obce Llutxent zničily plameny na 750 hektarů. Preventivně bylo evakuováno na 2500 lidí, včetně domova důchodců. 

V jihoportugalském regionu Algarve se stále nedaří uhasit požáry, který sužují turisticky oblíbenou oblast už pátý den. Bojuje s nimi už skoro 1200 hasičů, oheň hasí mimo jiné pomocí vrtulníků. 

Témata:  počasí Španělsko požáry ve Španělsku Portugalsko

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy