Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uhasit lesy na jihu Portugalska potrvá několik dnů, hoří i v sousedním Španělsku

portugalsko
portugalsko
Foto: Pixabay

Lisabon/Madrid - Uhasit lesní požár v turistickém regionu Algarve na jihu Portugalska potrvá ještě několik dní, řekl dnes portugalský premiér António Costa.Premiér v televizním vystoupení konstatoval, že během minulého týdne bylo po celé zemi uhašeno přes 500 požárů. Vláda kvůli požáru ocitla pod silným tlakem. Při lesních požárech loni v červnu a říjnu zemřelo 109 lidí, upozorňuje agentura AP.

Požár vypukl minulý týden v pátek v kopcích poblíž města Monchique a plameny se šíří na jih směrem k pobřeží. Živel si dosud nevyžádal žádné oběti na životech, zhruba 30 lidí ale bylo zraněno. "Jeden se vymknul kontrole," řekl premiér. "Toto je (hasičský) zásah, který potrvá i v dalších dnech a nemá smysl se domnívat, že to bude uhašeno za několik hodin," dodal.

S ohněm bojuje 1450 hasičů, nasazeno bylo 450 hasičských vozů a více než deset letadel a vrtulníků. Z domů v kopcích byly evakuovány dvě stovky lidí, desítky budov lehly popelem. V noci na dnešek hasiči zamezili tomu, aby plameny dosáhly města Silves, které leží zhruba deset kilometrů od pobřeží a kde žije kolem 6000 lidí.

Hašení koordinuje Úřad pro civilní ochranu, který spadá pod ministerstvo vnitra. Portugalská vláda v úterý převedla velení zásahu z regionální na národní úroveň, aby mohla nasadit více lidí i techniky. Zásah je ale podle hasičů špatně zorganizován.

"Hasiči z portugalských měst, třeba z Lisabonu, nevědí, co dělat," říká hasič z města Monchique. "Nedostatečná příprava a špatná organizace přispěly k šíření požáru. Hasiči z měst se umějí vypořádat s autohaváriemi a městskými požáry, ovšem lesní požáry, to je něco úplně jiného," dodává.

V sousedním Španělsku bylo kvůli lesním požárům poblíž Valencie evakuováno asi 3000 lidí, informovala agentura ANSA. S lesními požáry nedaleko Valencie bojuje asi 700 hasičů a nasazeno bylo 27 letadel a vrtulníků. Úřady odhadují, že oheň strávil na 2600 hektarů lesa a zemědělské půdy. 

Témata:  Portugalsko požáry ve Španělsku Španělsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy