Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Známého kubánského disidenta obvinili z pokusu o vraždu, přejel ministerského úředníka

Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Castillo de la Fuerza v Havaně, autor: Angelo Lucia
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Havana - Disident José Daniel Ferrer, šéf opoziční organizace Vlastenecký svaz Kuby (UNPACU), byl obviněn z pokusu o vraždu. Podle kubánských vyšetřovatelů se na začátku srpna pokusil přejet státního činitele z ministerstva vnitra.

Zástupce UNPACU Carlos Amel Oliva řekl, že incident se stal nedopatřením a že úředník byl jen lehce zraněn. Ferrer, který nemá řidičský průkaz, byl údajně s dalším členem svazu na cestě za svou dcerou, když se chopil volantu, aby si procvičil řízení. Úřední činitel v civilním oblečení mu pak náhodou vstoupil do cesty.

"Jde o falešné obvinění. Byli tam svědci, kteří potvrdí, že to byl úředník, kdo vkročil do vozovky," uvedl Oliva.

Ferrer byl vzat do předběžné vazby. Propuštění disidenta požadovala tento týden americká vláda. Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International v pátek vyzvala úřady, aby umožnily opozičnímu vůdci setkat se s rodinou a právním zástupcem.

Komunistická vláda na Kubě považuje všechny členy opozice za agenty Spojených států. Policie je často i krátkodobě zadrží, zejména proto, aby nemohli demonstrovat v ulicích.

Témata:  Kuba

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy