Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Symbolický proces v Kolumbii: Maduro byl odsouzen 18 let vězení

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Bogotá - V Kolumbii se konal symbolický proces s venezuelským prezidentem. Nicolás Maduro, který přivedl svou zemi na ekonomické dno, dostal za korupci a praní špinavých peněz 18 let vězení.

Verdikt vyneslo více než 20 soudců, kteří opustili Venezuelu poté, co Madurova socialistická vláda odmítla uznat jejich jmenování do nejvyššího soudu. Do úřadu je loni dosadil opozicí ovládaný parlament. Maduro by si podle soudců měl odpykat 18 let a tři měsíce ve věznici poblíž Caracasu, kde jsou nyní vězněni někteří opoziční vůdci. Prezident by měl také zaplatit pokutu ve výši 25 milionů dolarů.

Odvolaná venezuelská generální prokurátorka Luisa Ortegová během symbolického procesu obvinila prezidenta z toho, že od brazilské ropné společnosti Odebrecht přijal úplatek. 

Loni pronikla na veřejnost nahrávka, na níž zástupce firmy Odebrecht tvrdí, že si Madurův poradce řekl o 50 milionů dolarů na financování jeho prezidentské kampaně. Firma prý nakonec vyplatil 35 milionů dolarů výměnou za zvýhodnění vlastních zakázek. Maduro obvinění popírá.

Ačkoliv rozsudek není ve Venezuele pravomocný, soudci se podobnými procesy snaží přivolat mezinárodní pozornost ke krizi v této latinskoamerické zemi, uvádí agentura AP.

Témata:  Nicolas Maduro Venezuela Kolumbie soudy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy