Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vlna veder ve Španělsku zabila celkem 30 lidí, většinou v Katalánsku

Španělsko, Madrid
Španělsko, Madrid
Foto: Pixabay

Barcelona - Extrémní teploty sužovaly Pyrenejský poloostrov od sklonku července do začátku minulého týdne. Vedra nad 40 stupňů si podle upřesněné bilance vyžádala ve Španělsku nejméně 30 obětí, z toho 23 lidí zemřelo v Katalánsku.

Katalánsko sodu uvádělo 11 obětí. Tamní ministerstvo zdravotnictví ale dnes informovalo, že od 24. července do 13. srpna zemřelo na severovýchodě Španělska v důsledku veder 13 mužů a 10 žen ve věku od 41 do 100 let. 

Nejvyšší teploty naměřili toto léto ve španělském regionu Extremadura v provincii Badajoz, kde bylo začátkem srpna přes 46 stupňů. Španělský teplotní rekord ale tímto nepadl, nejvíce horko bylo v zemi loni v červenci v Córdobě (46,9 stupně).

Kromě Katalánska zemřeli při letošní vlně veder ve Španělsku také čtyři lidé v regionu Extremadura, dva v Murcii a jeden v Andalusii.

Mezi oběťmi je i cizinec 40letý německý poutník, který zemřel v extremadurské provincii Cáceres, když šel ze Sevilly nejdelší trasu pouti do Santiaga de Compostela.

Témata:  Španělsko Katalánsko počasí

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:08

Lipavský reaguje na íránský útok na Izrael. Velvyslanec půjde na kobereček

Česká diplomacie si kvůli víkendovému útoku na Izrael předvolá íránského velvyslance, uvedl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) v pondělí. Teherán podle Lipavského ohrozil bezpečnostní situaci na Blízkém východě. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy