Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán USA ignoruje, ropu chce prodávat dál

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Teherán/Vídeň - Íránská vláda chce prodávat ropu a disponovat s příjmy z prodeje i poté, co Spojené státy odstoupily od jaderné dohody s Teheránem a vyhlásily nové sankce.

Prohlásil to dnes podle agentury Reuters íránský viceprezident Ešák Jahangírí. Írán podle Reuters rovněž požádal o podporu Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) v situaci, kdy hrozící výpadek dodávek íránské ropy údajně chce nahradit Saúdská Arábie.

"Doufáme, že evropské země dostojí svým závazkům, ale i když nedostojí, hledáme řešení, jak prodávat svou ropu a převádět příjmy z jejího prodeje," citovala viceprezidenta íránská oficiální agentura IRNA.

Mezinárodní dohodu o íránském jaderném programu kromě USA a Íránu v roce 2015 podepsaly také Británie, Francie, Rusko, Čína a Evropská unie. Výměnou za pozastavení íránského jaderného programu byly proti Íránu zrušeny mezinárodní sankce. Po nedávném odstoupení USA od tohoto ujednání ostatní signatáři oznámili, že hodlají dohodu zachovat. Washington však vyvíjí nátlak na své spojence, aby íránskou ropu nekupovali.

Témata:  Írán ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy