Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Španělsko vrátilo do Maroka migranty, kteří překonali plot v Ceutě

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Ceuta (Španělsko) - Skupina 116 migrantů, kterým se ve středu podařilo překonat bezpečnostní bariéru mezi Marokem a Ceutou, už je zpátky v Maroku. Deportovala je tam španělská policie.

Informoval o tom deník La Vanguardia s odvoláním na španělské ministerstvo vnitra. Do Marockého království byli navráceni dnes ve skupinkách po deseti na základě dohody, kterou Španělsko s Marokem uzavřelo v roce 1992. Rabat s převzetím běženců souhlasil už ve středu.

K průniku přes hraniční plot došlo ve středu ráno kolem deváté hodiny místního času. Přes hranici do španělské enklávy na severu Afriky se pokusily dostat tři stovky migrantů. Při překonávání plotu použili někteří z nich ostré předměty, kyselinu a nehašené vápno. Zraněno bylo sed španělských policistů.

Stalo se to na stejném místě, kudy před měsícem proniklo do Ceuty z marockého území přes 600 migrantů. I oni tehdy překonali dvojitý, šest metrů vysoký plot zakončený ostnatým drátem. Španělské ministerstvo vnitra už po červencovém incidentu španělskou posádku na místě posílilo o dvě desítky mužů, pět vozů a helikoptéru s nočním viděním.

Témata:  Španělsko Maroko uprchlíci

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy