Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Antidepresiva mají negativní vliv na ptáky? Přestávají zpívat, místo námluv útočí

Jarní příroda, ilustrační fotografie
Jarní příroda, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Londýn - V roce 2016 bylo v Británii vydáno 64,7 milionu receptů na antidepresiva. Jakmile tyto látky projdou lidským tělem, často končí v odpadních systémech nebo vodních tocích, což má negativní dopady na přírodu. Podle nové studie jsou v ohrožení špačci, píše list The Daily Telegraph.

Zvuk špačků, kteří zpěvavě vyznávají samičce lásku, by mohl zmizet z britského venkova kvůli vysokému množství antidepresiv v životním prostředí.

Nový výzkum se soustředil na ptáky, kteří se krmí červy, larvami a mouchami v čističkách odpadních vod, v nichž se zjistilo stopové množství mnoha různých léků včetně antidepresiv.

Když vědci zjistili, jaké množství Prozaku (fluoxetinu) je v čističkách odpadních vod přítomno, podávali srovnatelné množství odchyceným špačkům a zjistili, že po požití antidepresiva jsou samičky pro samečky méně přitažlivé.

Podle doktorky Kathryn Arnoldové z katedry ekologie Univerzity v Yorku jde o první důkaz, že nízké koncentrace antidepresiv mohou narušit namlouvací rituály zpěvných ptáků.

Nová studie rovněž zjistila, že samečci jsou vůči samičkám, které se stravou zkonzumovaly i Prozac, čím dál tím agresivnější. Místo aby si je začali namlouvat, tak je honí, klovou nebo na ně útočí drápky.

"Zpěv je klíčovou součástí namlouvacích rituálů ptáků," uvedla Sophia Whitlocková, která se na studii podílela. "Samečci využívají své trylky, aby se dvořili vybraným samičkám a samičky si naopak podle kvality zpěvu vybírají nejlepšího samečka, aby zplodil jejich mláďata."

Témata:  léky pactvo příroda

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy