Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co bude s ostatky Franka? V rukou vlády je rozhodně nenecháme, vzkazuje jeho rodina

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Potomci Franciska Franka nechystají právní kroky proti španělské vládě, která dekretem rozhodla, že z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu budou odstraněny ostatky fašistického diktátora.

V památníku v Údolí padlých je pohřbeno i na 34.000 padlých z obou táborů občanské války, kterou rozpoutal vojenským pučem Franco v roce 1936. O odstranění jeho ostatků se hovoří ve Španělsku už dlouho. 

Vláda socialistického premiéra Pedra Sáncheze letos v červnu, krátce po svém nástupu do úřadu, slíbila, že Frankovy ostatky přemístí. V pátek schválila příslušný dekret. Poslanci ho zřejmě schválí v září.

"Nebudeme utrácet peníze stížnostmi proti vládě, byla by to ztráta času," řekl deníku La Razón jeden ze sedmi Frankových vnuků. "O ostatky se samozřejmě rodina postará. Nenecháme je v rukou vlády," uvedl Francis Franco (63).

Dále řekl, že jeho děda, který zemřel v listopadu 1975, v památníku v Údolí padlých pohřben být nechtěl. "Vzpomínám si, jak se babička rozčílila, že nebudou pohřbeni spolu," komentoval vnuk rozhodnutí tehdejší vlády pohřbít Franka v Údolí padlých. Diktátorova manželka Carmen Polová (1900-1988) je pohřbena v Madridu.

"Nyní neuvažujeme o tom, že bychom ostatky dědy uložili do hrobky v Madridu," uvedl vnuk s tím, že tam by pro něj nebylo bezpečno.

Témata:  Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.