Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Frankova rodina změnila názor, chce zabránit exhumaci ostatků diktátora

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Rodina španělského diktátora Franciska Franka změnila názor a hodlá podniknout právní kroky s cílem zabránit vládě v odstranění jeho ostatků z památníku v Údolí padlých nedaleko Madridu.

Sedm vnoučat Franka vyjadřilo nesouhlas s plánem vlády na exhumaci, uvedly španělské listy El País, El Mundo a La Vanguardia. Ještě v sobotu přitom jeden z Frankových vnuků tvrdil, že by nemělo smysl se s vládou soudit.

Údolí padlých, kde je spolu s tisíci oběťmi španělské občanské války pohřben Franco, je označováno za poslední památník fašistického vůdce v Evropě. Na místě stojí 152 metrů vysoký kříž.

Dekret, který v pátek schválila španělská vláda Pedra Sáncheze, dává rodině Franka 15 dnů na to, aby se rozhodla, kam chce nechat diktátorovy ostatky přemístit. Pokud tak neučiní, rozhodne o tom vláda. Dekret sice ještě musí schválit parlament, ale podle agentury Reuters se očekává, že se proti němu poslanci nepostaví.

Zatím není zcela jasné, jaké právní kroky mohou příbuzní Franka podniknout. V prohlášení vyjádřili naději, že "chuti po pomstě" ze strany vlády zabrání benediktinský řád, který spravuje památník v Údolí padlých.

"Pokud se proti naší vůli uskuteční exhumace, budeme požadovat, aby nám byly ostatky navráceny a mohli jsme udělat křesťanský pohřeb," uvedla rodina v prohlášení.

Témata:  Španělsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy