Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán jadernou dohodu plní, varují USA inspektoři MAAE

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán/Vídeň - Írán podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) plní své závazky vyplývající z dohody o jeho jaderném programu. Jde o druhé vyjádření MAAE od května, kdy americký prezident Donald Trump ohlásil, že USA od dohody odstupují.

MAAE plnění jaderné dohody z roku 2015 kontroluje. "Teherán stále plní základ této dohody a MAAE měla přístup ke všem místům a zařízením, jež si přála prohlédnout," stojí ve zprávě, která byla dnes zveřejněna.

Írán nepřekročil stanovený limit zásob obohaceného uranu a dodržuje rozsah procesu obohacování uranu. Od vydání minulé zprávy Írán ze svého území odvezl 2,1 tuny těžké vody.

Minulou zprávu MAAE vydala v květnu a konstatovala v ní, že by Írán mohl zlepšit spolupráci s inspektory, čímž by přispěl ke své důvěryhodnosti. V tomto smyslu vyznívá i dnešní dohoda.

V srpnu USA obnovily část protiíránských sankcí a jejich zbytek chtějí zavést letos na podzim.

Témata:  Írán Mezinárodní agentura pro atomovou energii

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy