Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí kvůli Katalánsku: Madrid hrozí Barceloně uvalením přímé správy

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid/Barcelona - Mezi španělskou a katalánskou vládou opět roste napětí. Premiér Pedro Sánchez v noci na dnešek varoval katalánského kolegu Quima Torru před jednostrannými a nezákonnými separatistickými kroky.

Socialista Sánchez nepřímo Torru upozornil, že může přistoupit k zavedení přímé správy Katalánska, jak to loni učinila předchozí španělská vláda lidovce Mariana Rajoye.

"Pan Torra velmi dobře ví, jaká bude cesta, pokud se vrátí k jednostranným krokům a nerespektování zákonů a ústavy," vzkázal katalánskému premiérovi Sánchez přes novináře během návštěvy Kolumbie. Sánchez dodal, že v rámci zákonných možností je ochoten k dialogu. Socialistický premiér, který je v úřadu od června, dal už dříve najevo, že je ochoten jednat s Torrou pouze o rozšíření autonomie Katalánska.

Sánchez též připomněl Torrovi, že nemá většinovou podporu katalánské společnosti pro odtržení od Španělska. Předchozí katalánská vláda sice loni v říjnu uspořádala referendum, v němž se vyslovilo drtivá většina pro nezávislost, ale účast činila jen 43 procent.

Podle některých místních médií bude chtít Torra tlačit na španělského premiéra, aby Madrid umožnil legální referendum o nezávislosti, tedy dohodnuté se španělskou vládou. Deník La Vanguardia dnes napsal, že na to španělská vláda není ochotna přistoupit. Podle deníku Sánchez doufá, že Torra jen vyhrožuje a jednostranné separatistické kroky nepodnikne, jak to udělal loni jeho předchůdce Carles Puigdemont.

Puigdemontova vláda uspořádala nelegální referendum a poté regionální parlament přijal deklaraci o nezávislosti. Na to reagovala předchozí španělská vláda a se souhlasem horní komory španělského parlamentu převzala dočasně přímou správu nad Katalánskem. Pak tam vyhlásila volby, po nichž opět ovládli regionální parlament separatisté. Přímá správa skončila po sestavení katalánské vlády začátkem června.

Témata:  Španělsko Katalánsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy