Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí na Blízkém východě další válka? Íránský duchovní promluvil

Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Foto: de.academic.ru

Teherán - Vypuknutí ozbrojeného konfliktu není v současnosti pravděpodobné, íránská armáda by ale měla být připravená a ostražitá. Podle agentury Reuters to dnes zástupcům íránských vzdušných sil řekl íránský nejvyšší duchovní ajatolláh Alí Chameneí. Íránské ministerstvo obrany už v sobotu informovalo, že plánuje vylepšit výkonnost svých balistických raket i střel s plochou dráhou letu.

"Ajatolláh Chameneí zdůraznil, že na základě politických úvah není pravděpodobné, že by vypukl válečný konflikt, doplnil ale, že ozbrojené síly musí být ostražité... a musí zvýšit své kapacity pokud jde o personál i vybavení," uvedla oficiální webová stránka nejvyššího duchovního vůdce islámské republiky.

Už v sobotu státní agentura IRNA s odvoláním na ministerstvo obrany informovala, že Teherán plánuje vylepšit výkonnost svých balistických raket i střel s plochou dráhou letu. Chce též pořídit stíhačky nové generace a ponorky. Írán dlouhodobě tvrdí, že jeho raketový program má pouze obrannou funkci, a odmítá o něm vyjednávat, jak požadují USA a Evropa.

Írán v roce 2015 se Spojenými státy, Francií, Británií, Německem, Čínou, Ruskem a EU podepsal dohodu o omezení svého jaderného programu, která dočasně snížila dlouhodobé napětí mezi blízkovýchodní zemí a Západem. Americký prezident Donald Trump ale letos v květnu oznámil, že USA od dohody odstupují a minulý měsíc zavedl Washington proti Íránu nové sankce. Teherán a Washington si od té doby opět vyměňují ostrá slova.

Íránský prezident Hasan Rúhání v červenci uvedl, že "Amerika by měla vědět, že válka s Íránem je matkou všech válek". Trump následně varoval před "následky, jakým v dějinách čelil dříve jen málokdo", pokud Írán Spojené státy ohrozí. Velitel íránských revolučních gard Kásem Solejmání v reakci na to varoval, že jeho vojáci jsou na střet s USA připraveni.

Témata:  Írán Alí Chameneí EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy