Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Politici i astronauti varují před katastrofou. Na USA se řítí největší hurikán novodobé historie

hurikán Florence
hurikán Florence
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Raleigh/Columbia/Atlanta (USA) - Obchody na pobřeží amerických států Severní a Jižní Karolína jsou prázdné a místním čerpacím stanicím v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel došlo palivo. Blížící se hurikán Florence vyhnal z domovů statisíce lidí, kteří uposlechli výzvy úřadů k okamžité evakuaci. Stav pohotovosti mezitím vyhlásil také stát Georgie, kam by se hurikán mohl stočit.

Bouře je nyní podle Národního střediska pro hurikány (NHC) hurikánem třetího stupně na Saffirově-Simpsonově stupnici, která rozeznává pět kategorií hurikánů. Až ve čtvrtek večer a v pátek místního času dorazí na pobřeží, bude podle NHC stále velice nebezpečný.

Americký prezident Donald Trump na twitteru místní obyvatele vyzval, aby si "nezahrávali", hurikán bude podle něj pravděpodobně větší, než se čekalo. Dodal však, že vláda je na jeho příchod připravena.

Meteorologové upozornili, že dnešek je poslední příležitostí opustit ohrožené oblasti. Povinná evakuace se podle CNN týká více než milionu lidí, ne všichni se ale pokynem řídili.

Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 205 kilometrů v hodině.

Prudké lijáky zasáhnou pobřeží i vnitrozemí a záchranáři očekávají záplavy a výpadky proudu. Hurikán je podle CNN mimořádně nebezpečný nikoli kvůli síle větru, ale právě kvůli hrozícím záplavám na pobřeží i ve vnitrozemí, a také kvůli tomu, že až dorazí na pobřeží, bude se pohybovat prakticky na stejném místě a v některých oblastech Jižní a Severní Karolíny udeří opakovaně. Obyvatelé těchto amerických států navíc nejsou na hurikány zvyklí.

Americká meteorologická služba odhaduje, že v Severní a Jižní Karolíně může spadnout až 700 milimetrů vody. Evropský simulační model, který podle agentury AP američtí experti považují za spolehlivější, počítá v některých oblastech Severní Karolíny až s 1150 milimetry vody. Bezprostředně je ohrožena oblast, kde žije 5,4 milionu lidí, z nichž do vnitrozemí odešla jen část.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami, které skladují odpadní látky ve velkých lagunách. Před příchodem hurikánu budou odstaveny energetické provozy, obavy z rozsáhlých škod na životním prostředí ale přetrvávají.

Ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců. Evakuace zasáhla částečně i velké vojenské základny Camp Lejeune v Severní Karolíně, Naval Station Norfolk ve Virginii a Marine Corps Recruit Depot v Jižní Karolíně. Do vnitrozemí odjíždějí rodiny důstojníků a na místě zůstane jen nezbytný personál. Letouny ozbrojených sil a Národní gardy byly přemístěny na základny v Ohiu, do klidných regionů Atlantiku se přesunulo přes 30 vojenských plavidel.

Německý astronaut Alexander Gerst z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) tweetoval, že hurikán je tak ohromný, že pro jeho vyfotografování bylo potřeba použít širokoúhlý objektiv. "Bez legrace, řítí se na vás noční můra," napsal ve svém varování.

Témata:  USA hurikán Florence

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.