reklama

Kolem poledne místního času (zhruba 18:00 SELČ) se Florence prakticky zastavil 65 kilometrů západně od jihokarolínského Myrtle Beach. Postupuje dál jen rychlostí čtyři kilometry za hodinu v bouřkové frontě široké 560 kilometrů. Síla větru dosahuje kolem 75 kilometrů za hodinu.

V některých městech podle agentury AP už spadlo více než 60 centimetrů srážek. Meteorologové v předpovědích ale varovali, že celkem by srážky mohly dosáhnout až jednoho metru. Podle guvernéra Severní Karolíny Roye Coopera by mohly být záplavy způsobené deštěm, který hurikán přinesl, nejhorší v dějinách státu. "Voda stoupá, pokud si nebudete dávat pozor, riskujete svůj život," řekl Cooper.

Nejvíc mrtvých hlásí Severní Karolína. Jsou mezi nimi například žena a její dítě, na jejichž dům ve městě Wilmington v Severní Karolíně spadl strom. Další obětí se stala žena v okrese Pender v Severní Karolíně, ke které kvůli stromům na silnici včas nedorazila záchranná služba. Muž v okrese Lenoir zase zemřel při zapojování generátoru. V témže okrese zahynul další muž, který vyšel ven zkontrolovat psy a smetla ho vichřice. První oběť ohlásila i Jižní Karolína, kde zahynula 61letá žena po nárazu do stromu, který spadl na silnici.

V severokarolínském městě New Bern s 30.000 obyvateli se vylily z břehů dvě místní řeky a celé historické centrum města, které pochází z počátku 18. století, se ocitlo pod vodou. Ze zatopených oblastí bylo s pomocí člunů zachráněno na 360 lidí, kteří neuposlechli výzvy k evakuaci, napsala agentura AP.

Dramatické chvíle prožili také hosté v hotelu ve městě Jacksonville v Severní Karolíně. V důsledku silného větru se propadla část střechy a více než 60 lidí, včetně mnoha dětí, muselo být záchranáři dopraveno do bezpečí.

Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) uvedlo, že živel bude během víkendu dál slábnout. Problémem je ale pomalý postup bouře, kvůli němuž může Florence přinést více srážek, než se předpokládalo.

Bez proudu je podle aktualizovaných údajů už téměř 930.000 domovů a podniků, úřady ale upozorňují, že přerušení dodávek elektřiny nejspíš postihne další miliony lidí. Obnova dodávek by mohla trvat i několik týdnů.

Bílý dům uvedl, že prezident Donald Trump v pátek hovořil s představiteli postižených oblastí a plánuje vydat se do regionu v příštím týdnu. V pohotovosti je kolem 9700 členů Národní gardy a civilistů s vrtulníky a čluny. Ti by měli pomoci i v dalších dnech, kdy se povodně očekávají dál ve vnitrozemí, jak se bude postupně zvedat hladina vody v řekách.

První odhady škod hovoří o deseti až šedesáti miliardách dolarů (219 miliard až 1,3 bilionu korun). Agentura AP rovněž upozornila, že hrozí obrovské ekologické škody, pokud voda vyplaví průmyslové podniky, chemické továrny a přístavní doky, které jsou v cestě hurikánu. Pitnou vodu by mohly kontaminovat i splašky.