Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká policie dopadla radikály, kteří hlásali nadřazenost bělochů

Policie USA
Policie USA
Foto: Pixabay

Americká policie v úterý zatkla čtveřici radikálních stoupenců nadřazenosti bělošské rasy, kteří se účastnili loňských násilností ve městě Charlottesville ve Virginii. Informovala o tom agentura Reuters. Podle policie jsou muži členy rasistického a antisemitského hnutí a patřili k nejnásilnějším účastníkům střetů s odpůrci rasismu, při nichž zemřel jeden člověk a desítky utrpěly zranění.

Čtveřice podle policie loni na východ USA zamířila z Kalifornie, kde se předtím již několikrát zapojila do "násilných aktů" během politických shromáždění. Členové hnutí podle vyšetřovatelů pravidelně trénovali bojové techniky a šířili nenávistnou ideologii.

Muži čelí několika obviněním a v případě usvědčení mohou podle prokurátora Thomase Cullena dostat až desetileté tresty vězení.

Loni v srpnu byli mezi několika stovkami zastánců bělošské nadřazenosti, kteří ve virginském univerzitním městě nejprve protestovali proti chystanému odstranění sochy konfederačního generála Roberta Leeho.

Když se jim do cesty postavila skupina odpůrců rasismu, začali na ně někteří útočit a jeden z neonacistů do nich najel autem. Jednu ženu zabil a dvě desítky lidí zranil. Akce vyvolala celonárodní odsudky rasismu a prezident Donald Trump se stal terčem kritiky za to, že přičítal vinu za násilnosti oběma stranám.

Témata:  USA rasismus policie USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy