reklama

Podomácku zhotovená bomba naplněná hřebíky a šrouby podle vyšetřovatelů explodovala ve školní jídelně, když útočníkovi v brokovnici došly náboje. Podle nepotvrzených zpráv byl Rosljakov legálním držitelem lovecké pušky. Trestán nikdy nebyl.

Předpokládaného pachatele se podle mluvčí vyšetřovatelů Svetlany Petrenkové podařilo identifikovat za pomoci záběrů videokamer. "Jeho mrtvé tělo se střelným zraněním se našlo v jedné z místností školy," uvedla policejní mluvčí.

Motivy činu nejsou jasné. "Strašně nenáviděl školu kvůli špatným učitelům, sliboval, že se jim pomstí," řekl listu RBK nejmenovaný studentův známý. Podle jiné verze Rosljakov přišel do školy se zbraní v ruce, aby zabil spolužačku, která neopětovala jeho lásku. Rosljakov údajně nebyl ve styku s extremisty.

Policie prohledala útočníkovo bydliště a předvedla k výslechu Rosljakovovu matku. Šéf regionu Sergej Aksjonov vyhlásil v Kerči třídenní smutek a zároveň stav nouze. Situace je ale podle něj pod kontrolou. "Není to terorismus, je to lokální událost," řekl Aksjonov v televizi Rossija 24.

O tragédii hovořili v ruských médiích očití svědkové. "Vykoukl jsem z učebny - a tam kráčí chlapec se zbraní v ruce a po všech střílí. Schoval jsem se a doufal, že si mě nevšimne. Za deset minut přijeli policisté s automatickými puškami. Když začali evakuovat žáky a učitele, taky jsem vyšel," vylíčil listu Komsomolskaja pravda jeden ze studentů. "Na chodbě výbuch rozbil okna. Všechny stěny byly ohořelé," dodal.

zdroj: YouTube

"Vyšli jsme na vnitřní dvůr školy a za minutu vše vybouchlo. Všude lítalo sklo, střílelo se. Utíkala jsem a viděla jsem, jak kluci padají a krev stříká. Svou kamarádku Dášu jsem už neuviděla," popsala studentka Margarita podle serveru Newsru.com.

Podle ruské redakce BBC jde již o šestý útok v ruských školách od začátku roku; některé byly podniknuty noži, při jiném byla učebna podpálena zápalnou lahví. Ve dvou případech se střílelo, v jednom pachatel spáchal sebevraždu. Důsledkem dnešní tragédie má být posílení bezpečnostních opatření ve školách; stát by se tak mělo v řádu měsíců.