Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán má novou vládu. Ministra financí a hospodářství čeká boj proti sankcím USA

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Íránský prezident Hasan Rúhání dnes jmenoval do funkce řadu nových ministrů, včetně ministra financí a hospodářství, akademika Farháda Dedžpasanda. Jeho rozhodnutí nicméně ještě musí schválit parlament. Informovala o tom íránská státní televize. Agentura Reuters v této souvislosti připomíná, že Írán čelí novým americkým sankcím poté, co Spojené státy vypověděly mezinárodní jadernou dohodu s Teheránem. Letos se v Íránu kvůli špatné ekonomické situaci rovněž konaly protesty.

Navrhované změny v kabinetu přichází ve chvíli, kdy vláda čelí tlaku kvůli ekonomické nestabilitě z velké části způsobené sankcemi. V uplynulém roce íránské ekonomika značně utrpěla, což je mimo jiné patrné z rostoucí inflace, vysoké nezaměstnanosti a propadu měny. Zároveň situaci zhoršuje korupce ve vládních kruzích.

Rúhání kromě ministra financí také jmenoval nové ministry pro: silniční síť a rozvoj měst, průmysl, doly a obchod a práci.

Washington letos zavedl proti Íránu sankce, které se týkají zejména zlata a dalších kovů, nákupu dolarů a rovněž zahrnují automobilový průmysl. Stalo se tak poté, co se americký prezident Donald Trump rozhodl odstoupit od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015, kterou dlouhodobě kritizoval. Další protiíránské sankce se očekávají v listopadu.

Během roku se v Íránu také konaly protesty proti současné ekonomické situaci. Stovky lidí při nich byly zatčeny a nejméně 25 osob přišlo o život. Úřady nicméně tvrdí, že většina ze zatčených byla propuštěna.

Mezinárodní měnový fond (MMF) odhaduje, že nové americké sankce se projeví zpomalením íránské ekonomiky o 1,5 procenta do konce letošního roku a příští rok o 3,6 procenta. Následovat pak má pomalé zlepšení.

Témata:  Írán Hasan Rúhání EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy