Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejhorší antisemitský útok v dějinách USA: V Pittsburghu uctili oběti střelby, pieta měla "zhojit rány"

Židé, ilustrační fotografie
Židé, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Zhruba stovka lidí se dnes sešla na pietní akci před synagogou v americkém Pittsburghu, aby si připomněla jedenáct obětí střelby v této modlitebně. Útok na židovské věřící z minulé soboty místní média označují za nejhorší antisemitský útok v amerických dějinách, informovala agentura AP.

Zhruba pětačtyřicetiminutovou bohoslužbu, jejímž cílem bylo "zahojit rány", vedl Chuck Diamond, bývalý rabín pittsburghské synagogy, v níž se útok odehrál. Shromáždění se zúčastnili židé i vyznavači jiných náboženství. Krátkou modlitbu za oběti pronesl také bývalý presbyteriánský pastor Lee Clark. Lidé stáli před synagogou v dešti, řada z nich plakala, popsala atmosféru AP.

Střelec, kterým je podle policie šestačtyřicetiletý Robert Bowers, vpadl do synagogy v Pittsburghu před týdnem v době začínající bohoslužby, volal, že "Všichni židé musí zemřít", a postřílel 11 osob ve věku od 54 do 97 let. Dalších šest lidí, včetně čtyř policistů, zranil. Sám byl několikrát postřelen a následně zatčen.

Všechny oběti byly tento týden pohřbeny; jako poslední se v pátek konal pohřeb nejstarší oběti, 97leté Rose Mallingerové.

Bowers, který byl obviněn z celkem 44 trestných činů včetně vražd a násilí z nenávisti, ve čtvrtek u soudu řekl, že se cítí být nevinen. V případě usvědčení mu hrozí trest smrti.

Témata:  USA EuroZprávy.cz střelba v USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy