Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Venezuely uprchly už tři miliony lidí. Krize může zachvátit celou Jižní Ameriku

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Počet Venezuelanů, kteří utekli v posledních několika letech ze své vlasti kvůli ekonomické krizi a autoritářskému režimu prezidenta Nicoláse Madura, dosáhl už tři miliony. Informovaly o tom dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) a Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR).

Ze třicetimilionové země, kde kolabuje hospodářství a kde je nedostatek základních potravin, léků, pitné vody i elektřiny, uteklo nejvíce lidí do sousední Kolumbie. Tam nyní žije přes milion Venezuelanů. Více než půl milionu Venezuelanů je nyní v Peru, na 220.000 v Ekvádoru, 130.000 v Argentině, sto tisíc v Chile, skoro sto tisíc v Panamě a asi 85.000 v Brazílii.

OSN už dříve v létě varovala, že počty prchajících Venezuelanů jsou alarmující, a varovala před humanitární krizí v celé Jižní Americe. Země regionu se snaží tuto krizi řešit v rámci takzvaného procesu z Quita, kde se na druhé schůzce mají sejít 22. a 23. listopadu.

Venezuela, která má největší prokázané zásoby ropy na světě, patřila před lety mezi nejvíce prosperující země Latinské Ameriky. Právě světový propad cen ropy přispěl k ekonomické krizi, na níž má ale též podle ekonomů velký podíl řízená hospodářská politika socialistické vlády.

Autoritářský prezident Maduro přitom popírá migrační statistiky a brání humanitární pomoci z většiny zemí, kromě například Indie, s tím, že země regionu a USA se snaží o zahraniční intervenci a svržení jeho režimu. Maduro, který je prezidentem od roku 2013, se u moci drží potlačováním opozice. Ta přitom měla od ledna 2016 většinu v parlamentu, jehož fungování ale Maduro s pomocí ústavního soudu zablokoval.

Témata:  Venezuela uprchlíci EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy