Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec epidemie eboly skončí v Kongu za půl roku

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Dosud nejhorší epidemie eboly v Kongu, která si vyžádala přes dvě stovky životů, potrvá podle odhadu Světové zdravotnické organizace (WHO) do poloviny příštího roku. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Krvácivá horečka se přenáší hlavně v neoficiálních léčebných zařízeních, uvedl epidemiolog WHO Peter Salama.

Práce WHO v epicentru nákazy na východě země znesnadňuje početná a mobilní populace, neklid vyvolaný dvěma ozbrojenými skupinami a šíření nemoci v neoficiálních léčebných zařízeních, uvedl Salama. V provincii Severní Kivu, kde epidemie vypukla, bylo zaznamenáno 333 případů nákazy tímto onemocněním.

Jednou z hlavních příčin šíření choroby je existence stovek léčebných zařízení, které ve městě Beni, metropoli provincie, nabízejí tradiční i moderní postupy. Polovina obětí byla zaznamenána právě v hlavním městě provincie.

Neoficiální léčebná zařízení nepodléhají žádné regulaci, nebyla zřízena na diagnostikování krvácivé horečky, natož na její léčení, řekl Salama. V mnoha z nich není tekoucí voda. Pacienti v nich obvykle vyžadují injekce, protože je považují za účinnější, a jehly se zpravidla používají opakovaně.

Nemálo nemocným, hlavně dětem, byla podle epidemiologa navíc v neregulovaných zdravotnických zařízeních diagnostikována malárie, která má zpočátku takřka identický průběh jako ebola. Ta se šíří přímým kontaktem s krví či tělesnými výměšky nakažených. Virus způsobuje horečky a vnitřní i vnější krvácení, nemoci podlehne asi polovina nakažených.

Témata:  Kongo ebola

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy