Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán zadržel podezřelé z atentátu v Čábaháru

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Íránská bezpečnost zadržela čtyři osoby podezřelé z účasti na čtvrtečním sebevražedném bombovém útoku u policejního velitelství v jihoíránském přístavu Čábahár. Informovala o tom dnes polooficiální agentura Fars. Atentát si vyžádal nejméně tři mrtvé a dalších 42 lidí utrpělo zranění.

Podle agentury, která cituje informaci poskytnutou místní prokuraturou, byly v souvislosti s atentátem zadrženy čtyři osoby v různých městech provincie Sístán a Balúčestán, kde se Čábahár nachází. "Pokračuje vyšetřovaní s cílem zjistit roli podezřelých v teroristických operacích a identifikovat hlavní činitele incidentu (útoku v Čábaháru)," sdělila prokuratura.

Útok spáchal sebevražedný atentátník a použil při tom automobil naložený výbušninami. K této teroristické akci se následně přihlásila militantní sunnitská skupina Ansar al-Furkán, která v provincii Sístán a Balúčestán působí od roku 2012.

Čábahár leží na pobřeží Ománského zálivu poblíž pákistánské hranice a je nejjižněji položeným městem v Íránu. Žije v něm asi 100.000 lidí, z nichž většinu tvoří menšinoví Balúčové, kteří jsou vyznavači sunnitského islámu. Většinovým náboženstvím v Íránu je šíitský islám.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy