Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První fotografie střelce z nočního klubu: Už v dřívější době měl násilné sklony

Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 50 lidí
Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 50 lidí
Foto: myspace.com

Orlando - Na veřejnosti se objevily první fotografie střelce z gaybaru ve floridském Orlandu. Američan afghánského původu Omar Mateen zastřelil nejméně 50 lidí, což z něj udělalo jednoho z nejhorších masových vrahů v historii USA a vůbec nevražednějšího střelce. Jeho otec žijící v Miami promluvil o motivech, které k tomu syna mohli vést. Podle místních médií střelec před útokem volal na policii a přísahal věrnost Islámskému státu.

Mateen vnikl kolem druhé hodiny místního času do gaybaru Pulse Club v centru Orlanda a začal střílet. V klubu pak tři hodiny držel stovku rukojmí, než dovnitř vnikli příslušníci speciální policejní jednotky SWAT a Mateena zlikvidovali. Jeden policista byl zasažen do hlavy, život mu ale zachránila kevlarová helma.

Následky střílení jsou strašné. Nejméně 50 lidí zahynulo, dalších 53 převezli záchranáři do nemocnice. Mnoho z nich je ale v kritickém stavu a bojuje o život. Starosta Orlanda Buddy Dyer varoval, že počet obětí může ještě růst.

Ačkoliv to úřady ještě oficiálně nepotvrdily, objevily se informace, že před útokem volal Mateen na tísňovou linku 911. Během telefonátu přísahal věrnost Islámskému státu, který nedávno vyzval k útokům během muslimského svátku Ramadanu, který teď probíhá, zmínil také útočníky, kteří zaútočili na bostonský maraton.

Web Daily Beast přišel s informací, že bezpečnostní složky se o Mateena zajímaly v roce 2013 a v roce 2014. Nikdy ale nesehnali dost důkazů k tomu, aby jej zatkli. Webu to prozradil vysoce postavený policejní důstojník.

FBI zatím jméno útočníka nezveřejnila, to plánuje učinit kolem 19:30 našeho času. Televize CBS ale zjistila, že v klubu útočil devětadvacetiletý Američan afghánského původu Omar Mateen. Na internetu se záhy objevily první fotografie útočníka, které zveřejnil třeba britský list Daily Mirror. Pocházejí z jeho účtu na sociální síti MySpace. Televize NBC pak získala vyjádření jeho otce.

"Nemá to nic společného z náboženstvím," řekl stanici NBC otec Omara Mateena Mir Seddique. Podle něj se před pár měsíci jeho syn strašně rozčílil, když v centru Miami viděl dva líbající se muže. Podle otce to s útokem souvisí.

"Chceme říct, že se za všechno omlouváme. Netušili jsme, co se chystá udělat. Jsme v šoku jako celá země," dodal otec střelce.

Devětadvacetiletý muž podezřelý ze zabití nejméně 50 osob v nočním klubu v Orlandu byl násilník a psychicky labilní. Řekla to listu The Washington Post jeho bývalá manželka s tím, že ji v době, kdy byli manželi, opakovaně bil.

Bývalá manželka, která si nepřála být být jmenována, protože se po střelbě bojí o svoji bezpečnost, řekla, že se seznámila s Omarem Mateenem před osmi lety na internetu a rozhodla se přestěhovat se na Floridu a v roce 2009 si ho vzala. Zpočátku bylo manželství normální, později však začal mít její manžel násilné sklony.

Rodina Mateena pochází z Afghánistánu, on se ale narodil v New Yorku. Podle bývalé manželky nebyl zpočátku příliš věřící a chodil často do tělocvičny. Po několika měsících manželství se však dostal pod vliv radikálního islámu. Podle ní vlastnil zbraň malé ráže a pracoval jako hlídač v zařízení pro mladistvé delikventy.

Témata:  USA střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 20:44

Stoltenberg: Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy