Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie rozehnala v Íránu demonstraci studentů

Írán
Írán
Foto: Pixabay

V Íránu dnes policie znovu rozháněla protesty organizované univerzitními studenty, kteří demonstrovali už třetí den v řadě kvůli tragické nehodě autobusu v univerzitním kampusu. Informovala o tom agentura AP. Veřejné demonstrace nebo projevy nesouhlasu s úřady jsou v Íránu velice neobvyklé, studenti nyní kvůli smrti osmi kolegů požadují odstoupení vlivného poradce íránského duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

Havárie autobusu v kampusu univerzity Ázád na severu Teheránu se stala v úterý. Autobus se 30 pasažéry tam sjel v kopcovitém terénu ze silnice a zřítil se ze srázu, zemřelo deset lidí včetně osmi studentů. Jejich kolegové pak začali organizovat protestní akce, v nichž poukazovali na to, že univerzita disponuje jen velmi starými a neudržovanými autobusy a vědomě tak ohrožuje bezpečnost svých posluchačů. Požadují mimo jiné odstoupení šéfa správní rady školy Alího Akbara Velájatího, který je poradcem íránského duchovního vůdce.

Do demonstrací se zapojily stovky studentů. Dnes jich podle agentury AP v centru Teheránu bylo kolem 200. Agentura ISNA s odvoláním na mluvčího místního guvernorátu informovala jen o 20 až 30 demonstrantech.

Ajatolláh Sádek Larídžání, který stojí v čele íránské justice, dnes varoval před tím, aby současné protesty nepřerostly v rozsáhlejší nepokoje podobné těm z roku 2009. Tehdy vyšli lidé do ulic po znovuzvolení bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, podle oficiálních údajů zemřelo kolem 30 lidí, podle neoficiálních až dvojnásobek.

Nehodovost v Íránu se řadí k největším na světě. Každoročně tam na silnicích podle agentury AP zemře asi 17.000 lidí. Za vysokým počtem úmrtí stojí časté nedodržování dopravních předpisů, vozidla ve špatném technickém stavu a nedostačující záchranné služby.

Témata:  Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy