Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec z Orlanda se chtěl stát policistou. Prošel dvěma prověrkami

Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 50 lidí
Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 50 lidí
Foto: myspace.com

Washington - Svět se dozvídá další informace o střelci z Orlanda. Omar Mateen, který v neděli v noci zastřelil v klubu 50 lidí, byl dlouholetým zaměstnancem největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. Prošel také dvěma bezpečnostními prověrkami.

"Byl to vyzbrojený bezpečnostní důstojník," řekl mluvčí firmy. G4S později uvedla, že Mateena od září 2007, kdy ho přijala, nechala dvakrát prověřit, naposledy v roce 2013. V žádné z prověrek nic závadného nezjistila. V roce 2013 dostala informaci, že Mateena vyslýchal Federální úřad pro vyšetřování (FBI), avšak vyšetřování bylo zastaveno.

Někteří politici z řad demokratů začali po masakru vyzývat ke zpřísnění pravidel pro kupování a držení střelných zbraní.

Firma, která ve více než 110 zemích zaměstnává kolem 620.000 lidí, nyní hodlá shromažďovat informace o Mateenovi od jeho kolegů, uvedl mluvčí. G4S se podle mluvčího také bude snažit zjistit, zda některé ze zbraní, které Mateen ke střelbě v klubu použil, nesouvisely s jeho prací.

Zdroj: YouTube

Americké úřady Mateena vyšetřovaly kvůli podezření na sklony k islamismu již v roce 2013 a 2014. Vyslýchaly ho, nic podezřelého ale neodhalily a vyšetřování bylo uzavřeno, oznámila FBI na brífinku v Orlandu. Představitelé FBI rovněž potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a přísahal věrnost hlavě radikální organizace Islámský stát abú Bakrovi Bagdádímu.

Mateenova bývalá manželka Sitora Yusufiyová už dříve v neděli řekla, že její muž byl násilník a psychicky labilní a že v době, kdy byli manželi, ji opakovaně bil. Na pozdější tiskové konferenci přenášené CNN pak uvedla, že se přes svou psychickou labilitu chtěl stát policistou.

Mateenův otec Seddique Mir Mateen podle agentury AP uvedl, že svého syna zažil rozčileného, když před několika měsíci viděl v Miami dva líbající se muže. To podle otce mohlo mít vliv na jeho akci. Náboženství podle prý nemělo nic společného.

Témata:  USA střelba v nočním klubu ve městě Orlando

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.