reklama

Policii trvalo dlouhé tři hodiny, než se k útočníkovi dostala. Nejprve se pokusila prorazit stěnu dělící toalety od ulice výbušninou, uspěla však až na druhý pokus za pomoci obrněného vozidla.

První útok střelce přišel kolem druhé hodiny ráno (okolo 8:00 SELČ), kdy Mateen vstoupil do gay klubu Pulse. Ten si podle policie vybral záměrně z několika nočních podniků, aby způsobil co největší škody.

Na místě však narazil na policistu, který byl mimo službu a v civilu a začal po Mateenovi střílet krátce poté, co devětadvacetiletý útočník rozpoutal palbu. Pak dorazili další členové policejní hlídky a Mateen se stáhl do prostoru toalet, kde se zamkl. Díky tomu se podařilo z klubu vysvobodit desítky lidí. I přesto měl útočník podle policie zhruba pět rukojmích, další dvě desítky lidí se zamkly na sousedních toaletách.

Posléze začalo vyjednávání, během kterého útočník podle šéfa orlandské policie Johna Miny působil „klidně a rozvážně". Neměl téměř žádné požadavky a policistům sdělil, že má u sebe výbušninu. Ve chvíli, kdy zavolal na tísňovou linku a přiznal se z obdivu k teroristické organizaci Islámský stát, policisté věděli, že je musí okamžitě zasáhnout, protože jeho cílem je zabít co nejvíce lidí.

Nejprve se pokusili stěnu, která dělila záchodky od ulice, vyhodit do povětří, výbuch však nestačil. Poté zapojili do akce obrněné vozidlo Bearcat, kterým probourali díru, jíž začali okamžitě proudit vyděšení lidé. Vzápětí se objevil i Mateen, jehož pak zabil zásah policejní zbraně.