Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec vězení: Bývalý šéf zkrachovalého Enronu po 12 letech opustil celu

Jeffrey Skilling, bývalý šéf kdysi vlivné energetické společnosti Enron Corporation.
Jeffrey Skilling, bývalý šéf kdysi vlivné energetické společnosti Enron Corporation.
Foto: ČTK/Profimedia

Bývalý šéf kdysi vlivné energetické společnosti Enron Jeffrey Skilling byl po 12 letech propuštěn z federální věznice. Manažer si odpykával trest za účetní podvody, které v roce 2001 přivedly Enron ke krachu. Energetický podnik byl jednou z největších firem v USA. Informují o tom americká média.

Dnes pětašedesátiletý Skilling byl ve vězení od roku 2006, kdy mu soud uložil trest 24 let vězení za podvod a pokutu 45 milionu dolarů (podle tehdejšího kurzu bezmála 1,7 miliardy Kč). V roce 2013 mu soudce trest o deset let snížil. Na svobodu se Skilling podle médií dostal už ve čtvrtek.

Enron, kdysi sedmý největší podnik v USA, zbankrotoval v prosinci 2001, když vyšly najevo letité podvody v účetnictví. Hodnota akcií firmy tehdy rázem spadla o více než 60 miliard dolarů (podle tehdejšího kurzu zhruba bilion Kč) a zaměstnanecký penzijní fond ztratil přes dvě miliardy USD. O místo přišlo asi 5000 lidí. Šlo o jeden z největších krachů v podnikové sféře v dějinách USA.

Podle prokuratury byly nelegální postupy šéfa Enronu propracovanou fintou, jak obelstít investory, aby věřili, že potápějící se společnost je v dobré kondici. Případ se podle médií stal také symbolem hamižnosti amerických manažerů.

Témata:  Enron Jeffrey Skilling

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy