Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Byl Omar Mateen gay a co opravdu stálo za jeho útokem? Bývalá manželka přináší překvapivé svědectví

Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 49 lidí
Omar Mateen zastřelil v klubu v Orlandu 49 lidí
Foto: myspace.com

Orlando – Stále více důkazů naznačuje, že by střelec z amerického Orlanda Omar Mateen, který v tamním gay klubu zabil 49 lidí a další desítky zranil, mohl sám být gay. Podle světových médií to dokazují indicie, které se začaly objevoval po jeho smrti.

Americká média s odkazem na očité svědky uvedla, že Mateen navštívil klub Pulse, ve kterém později zaútočil, nejméně tucektrát. Útok byl původně považován za homofobní čin, který měl kořeny v extremistické islamistické ideologii. Jak ale upozorňuje deník Daily Mail, pravda by mohla být jiná.

Přibývá totiž důkazů, které naznačují, že by sám střelec mohl být homosexuál. Spekulace se objevily poté, co veřejně vystoupila útočníkova bývalá manželka Yusufiy a bývalý spolužák s policejní akademie.

Podle Yusufiy měl Mateen „homosexuální sklony". Navíc ho prý před ní i útočníkovým otcem lidé několikrát za gaye označili. Exmanželka dodala, že vůbec nevěří, že by byl Mateen při útoku ovlivněm muslimskou vírou, ani že by byl sympatizant extremistické skupiny.

Yusufiy se s mužem rozvedla v roce 2011 poté, co ji po několika měsících manželství začal bít. „byl psychicky labilní, očividně býval hodně nevyrovnaný. Vím taky, že v minulosti užíval steroidy," dodala žena. Pravým důvodem útoky ba tak prý mohla být jeho frustrace, nikoliv víra.

Teorii svou výpovědí podpořil i někdejší střelcův spolužák, který si nepřál být jmenován. Ten uvedl, že spolu oni dva nebo s dalšími přáteli občas do gay klubů chodili, Mateen ho měl také nejméně jednou pozvat na rande. To ale spolužák odmít. Řekl také, že si vždy myslel, že je Mateen gay a že je příliš uzavřený, protože je mu to trapné. „Chtěl jen někam zapadnout, ale nikdo ho neměl rád. Vždycky to bylo společensky trapné," dodal.

Tyto výpovědi se objevily v době, kdy americká média přinesla informaci, že Mateen do gay klubu poměrně často chodil, navíc prý v jeho telefonu byla objevena aplikace, které je určena k navazování vztahů a domlouvání si schůzek mezi homosexuály. "Pomocí této aplikace se mnou několikrát mluvil, uvedl jeden z pravidelných návštěvníků klubu Kevin West. Až do útoku ho však prý nikdy nepotkal.

Další jeho spolužák, Samuel King, vypověděl, že dříve Mateen rozhodně homofobní nebýval a že na párty s ním i s jinými gay chodil. „Neprojevoval žádnou nenávist, k nikomu z nás. Jednal s námi jako individualitami, kterými jsme. Vždycky se usmál a řekl ahoj," uvedl s tím, že Matee byl přátelský a upovídaný. „Něco se muselo změnit," dodal.

Když se Yusufiy a Amateen rozvedli, muž se znovu oženil s Noor Zahi Salmanovou, se kterou měl syna. Jeho otec, Seddique Mateen, řekl listu Palm Beach Post, že nevěří, že by jeho syn byl gay. „Kdyby byl gay, proč by dělal něco takového?" uvedl. Už předtím uvedl, že se jeho syn velmi rozzuřil poté, co viděl dva muže při líbání líbání.

Témata:  USA Omar Mateen (vrah z Orlanda USA - 12.6.2016) střelba v nočním klubu ve městě Orlando homosexuálové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy