reklama

V interview, ze kterého citují i další polská média, naznačil, že za snahami vytlačit polské potraviny z českého trhu mohou být zájmy českých firem, a nepřímo poukázal na to, že majitelem jednoho z největších koncernů je český premiér Andrej Babiš. Babišův holding je nyní ve svěřenském fondu. Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky se polský ministr snaží odvést pozornost od problémů s polskými potravinami jiným, mylným směrem.

"Češi vzhledem ke kvalitě a ceně léta rádi kupují polské potraviny. Avšak tato země se dávno snaží zvětšit vlastní zemědělskou výrobu. Možná právě proto se nás snaží vytlačit z trhu. Nakonec majitelem jednoho z největších zpracovatelských koncernů v Česku je předseda vlády této země," uvedl Ardanowski v odpovědi na dotaz ohledně českých mimořádných kontrol polského masa, aniž by jmenovitě zmínil Agrofert a Andreje Babiše.

"Snažím se poskytovat rozhovory českým médiím, abych vysvětloval, že polské potraviny jsou bezpečné, ale je vidět, že v této věci mnoho nezmohu," dodal v odpovědi na otázku ohledně českých posílených kontrol polského masa a případného úplného zákazu dovozu.

"Pan ministr se při vší úctě snaží odvést pozornost zcela mylným směrem. Rádi bychom mu připomněli, že pan Babiš již Agrofert od ledna 2014 neřídí a akcie firmy jsou ve svěřenských fondech," sdělil ČTK Hanzelka. Dodal, že neví, kteří Češi léta rádi kupují polské potraviny. "Od svých zákazníků dobře víme, že již dlouho upřednostňují potraviny s českým původem," poznamenal mluvčí.

O kontrolách polského masa má dnes vpodvečer jednat český ministr zemědělství Miroslav Toman s komisařem EU pro zdraví a bezpečnost potravin Vytenisem Andriukaitisem. Ten minulý týden vyzval Česko, aby ukončilo mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. České ministerstvo zemědělství požadavek odmítlo.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh testovat na salmonelu v akreditovaných laboratořích, platí od předminulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozí pomalé informování o dovozu masa z jatek, která v Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy. Poté se do ČR dovezlo i polské kuřecí maso se salmonelou, ale obdobná opatření k této komoditě české úřady zatím zavádět nechtějí.

Povinné kontroly dovozu drůbežího zatím nepožadují Potravinářská komora ČR, ani Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Jedním z důvodů je skutečnost, že Česko není ve výrobě drůbežího masa soběstačné, na rozdíl od hovězího.