Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čistka v Íránu: Ajatolláh Chameneí nařídil vyměnit vedení revolučních gard

Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Alí Chameneí, íránský ajatolláh
Foto: de.academic.ru

Íránský nejvyšší duchovní vůdce, ajatolláh Alí Chameneí odvolal šéfa íránských revolučních gard generála Mohammada Alího Džafarího, který velel těmto jednotkám od září 2007. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na íránskou státní televizi. Vedení revolučních gard se ujme brigádní generál Hosejn Salámí, který byl dosud druhým nejvyšším mužem gard a jehož Chameneí zároveň povýšil na generálmajora. Důvod změny vedení gard televize neuvedla.

Výměna v čele íránských elitních vojenských jednotek přichází jen několik dní poté, co USA zařadily tyto ozbrojené síly na svůj seznam zahraničních teroristických organizací. Íránská nejvyšší bezpečnostní rada na krok USA okamžitě reagovala odvetným opatřením a označila za teroristickou organizaci americké ozbrojené síly.

Breaking News: SL #Khamenei removes Commander #IRGC Gen. Jaafari from position without giving reasons. A day before meeting visiting PM #ImranKhan. IRGC is suspected of involvement in #Ormara attack that killed 14 #Pakistan soldiers. The move could be a goodwill signal. #PakIran https://t.co/WVebd4OBdq

— Ahmed Quraishi - TV Team (@Office_AQPk) 21. dubna 2019

Íránské revoluční gardy (známé pod názvem Pasdaran) byly vytvořeny po islámské revoluci v roce 1979 na její obranu proti zahraničním a vnitřním hrozbám.

V Íránu mají gardy významnou politickou váhu, jejich počet se odhaduje na asi 125.000 a ovládají pozemní, námořní i letecké síly. Jejich odnoží je elitní jednotka Al-Kuds, která podporuje mimo jiné armádu syrského prezidenta Bašára Asada či libanonské hnutí Hizballáh.

USA zařadily íránské revoluční gardy na seznam teroristických organizací tento měsíc, oficiálně od 15. dubna. Americký prezident Donald Trump označil íránské revoluční gardy za hlavní prostředek íránské vlády k řízení a uskutečňování světových teroristických akcí a uvedl, že ten, kdo je podporuje, "sponzoruje terorismus." Trump si od tohoto kroku slibuje další izolaci Íránu, který USA a Izrael označují za největší hrozbu stability Blízkého východu.

Témata:  Alí Chameneí Írán EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.