Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA zpřísňuje sankce pro Írán, zkomplikují situaci průmyslu

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Spojené státy dnes uvalily nové sankce na Írán. Tentokrát se týkají petrochemického sektoru, včetně největší petrochemické společnosti, která podle Washingtonu finančně podporuje íránské revoluční gardy. S odvoláním na americké ministerstvo financí to uvedla agentura Reuters. Vztahy mezi USA a Íránem se vyhrotily loni, když americký prezident Donald Trump oznámil, že Washington odstupuje od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Trumpova administrativa pak na islámskou republiku uvalila nové sankce.

Dnes oznámené sankce jsou zaměřené na íránskou společnosti PGPIC, která podle Spojených států poskytuje finanční podporu ekonomickému křídlu elitních revolučních gard. Ty mají v zemi rozhodující slovo v ekonomice, politice i bezpečnosti. Analytici ale podle Reuters tvrdí, že účinek těchto sankcí bude minimální.

Nová opatření navazují na Trumpovo rozhodnutí ze začátku května. Trump tehdy uvalil sankce na vývoz íránských průmyslových kovů a pohrozil dalšími kroky, pokud Írán "zásadně" nezmění své chování. Opatření mělo za cíl zasáhnout íránský export železa, oceli, hliníku a mědi, které podle sdělení Bílého domu představují pro islámskou republiku kromě ropy největší zdroj příjmů z exportu.

Napětí mezi Spojenými státy a Íránem v posledních týdnech vyvrcholilo, když Washington do blízkovýchodního regionu vyslal kvůli blíže neupřesněné íránské hrozbě letadlovou loď a bombardéry B-52.

Spojené státy Íránu rovněž připisují květnový útok na čtyři tankery u břehů Spojených arabských emirátů. Při útoku byly 12. května napadeny dvě lodě Saúdské Arábie, jedna norská a jedna, která patřila Spojeným arabským emirátům.

Témata:  USA Írán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy