Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na tankery v Ománském zálivu. Jeden začal hořet, situace je kritická

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: U.S. NAVY

Dva ropné tankery plující v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu se dnes zřejmě staly terčem útoku, na palubě jednoho z nich následně vypukl požár. Posádky obou plavidel ale byly včas evakuovány. Podrobnosti incidentu, který se odehrál v Ománském zálivu, se vyšetřují, USA už ale odpovědnost připsaly Íránu. Ceny ropy na světových trzích v reakci prudce vzrostly, severomořský Brent dopoledne přidával kolem čtyř procent na 62 dolarů za barel.

Jeden z tankerů vlastní podle dostupných informací norská firma Frontline, druhý japonská společnost Kunihanna Sangjo.

Prudký růst cen ropy v reakci na incident svědčí o tom, jak strategicky významný je Hormuzský průliv. Přepravuje se přes něj totiž zhruba třetina ropy dopravovaná po moři. Americké námořnictvo dnes oznámilo, že zasaženým lodím poskytuje pomoc.

Organizace Dryad Global identifikovala plavidlo, které se zřejmě stalo terčem útoku, jako tanker MT Front Altair, jehož vlastníkem je norská firma Frontline. Podle pronajímatele je na lodi nafta a plavidlo bylo podle něj zasaženo nejspíše torpédem, což ale později agentura Reuters zpochybnila. Majitel plavidla potvrdil informaci o požáru, avšak popřel zprávu o tom, že se loď potopila. Přinesla ji libanonská televize Al-Majádín. Třiadvacetičlennou posádku tvořily Rusové, Filipínci a Gruzínec a podle norského tisku jsou všichni v pořádku.

Reuters napsal s odkazem na nejmenovaný zdroj, že na boku plavidla byla spatřena připevněná mina. Pokud se tato zpráva potvrdí, svědčilo by to o podobnosti dnešního útoku s tím, který byl spáchán 12. května u Spojených arabských emirátů. Napadeny tam byly dvě lodě Saúdské Arábie, jedna norská a jedna, jež patřila emirátům. Incident vyšetřovaly tyto země a Radu bezpečnosti OSN pak informovaly, že byly použity miny, které na plavidla připevnili potápěči tak, aby se lodě poškodily, ale nepotopily.

Druhá dnes zasažená loď byla identifikována jako tanker Kokuka Courageous plující pod panamskou vlajkou. Trup lodi byl podle společnosti BSM Ship Management poškozen a 21 filipínských námořníků se evakuovalo na záchranných člunech a pak je palubu vzal americký torpédoborec Bainbridge. Jeden z námořníků utrpěl lehčí zranění. Loď byla poškozena ve vzdálenosti asi 130 kilometrů od Spojených arabských emirátů a 26 kilometrů od Íránu. Je na ní náklad metanolu a nehrozí potopení. Podle japonského ministerstva obchodu plavidlo směřovalo do Singapuru a Thajska.

Washington odpovědnost za dnešní útok připsal Íránu a podle ministra zahraničí Mikea Pompea vycházejí USA z toho, jaké byly použity zbraně a jak byla akce provedena. Podle USA nese Írán odpovědnost i za květnové útoky.

Incident se stal v době návštěva japonského premiéra Šinzóa Abeho v Íránu. Do Teheránu přijel, aby se pokusil zmírnit napětí na Blízkém východě.

K němu přispívají neshody mezi Íránem a USA. Jejich vztahy se ještě více vyostřily v uplynulém roce. Donald Trump loni oznámil, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015 a Washington vzápětí zavedl proti Íránu nové sankce. Írán tento měsíc podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) splnil své hrozby a zvýšil produkci nízko obohaceného uranu.

Témata:  Írán Bahrajn útok U.S. Navy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:23

Olaf Scholz varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska

Německý kancléř Olaf Scholz dnes varoval Čínu před jakoukoli vojenskou podporou Ruska. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy