Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA a Írán na pokraji války. Washington dostal hodně drsné varování

Bezpilotní letoun Predator
Bezpilotní letoun Predator
Foto: army.mil

Předseda íránského parlamentu Alí Larídžání dnes Spojeným státům vzkázal, že Írán zareaguje ještě tvrději, pokud budou jeho hranice opět narušeny. Informovala o tom íránská polooficiální agentura Tasním. Napětí mezi USA a Íránem se minulý týden vystupňovalo po sestřelení amerického dronu. Teherán tvrdí, že stroj byl v jeho vzdušném prostoru, Washington ale trvá na tom, že byl v prostoru mezinárodním. Trump později oznámil, že na poslední chvíli zrušil odvetný úder na íránské cíle poté, co se dozvěděl, že by o život přišlo 150 lidí, což by podle něj nebylo úměrné útoku na bezpilotní letoun.

Larídžání uvedl, že sestřelení amerického bezpilotního letounu bylo pro Washington "dobrou zkušeností" sloužící k tomu, aby se v budoucnu "vyvaroval jakékoliv agrese (vůči Íránu)". "Pokud svou chybu zopakují a naruší naše hranice, reakce Íránu bude silnější," řekl Larídžání.

Začátkem týdne Trump vyhlásil nové protiíránské sankce, které se mají vztahovat i na duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího. Írán mezitím informoval, že v následujících dnech urychlí obohacování uranu; jinými slovy, že přestane plnit část jaderné dohody z roku 2015, od které loni USA odstoupily a kterou se ostatní signatáři snaží zachovat.

Americko-íránský spor tento týden také pokračoval v rovině slovních přestřelek mezi Teheránem a Washingtonem. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf označil Bílý dům za "mentálně retardovaný" a Trump následně Íránu pohrozil "zdrcující" odvetou v případě útoku na cokoli amerického.

Témata:  Írán USA EuroZprávy.cz "bezpilotní letouny ""drony"""

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy