Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Roste napětí mezi Británií a Španělském. Předseda vlády kritizuje Camerona za GIbraltar

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Jak se blíží referendum o brexitu, roste napětí mezi Británií a Španělskem kvůli Gibraltaru. Předseda španělské vlády Mariano Rajoy kritizoval dnešní plánovanou cestu britského premiéra Davida Camerona do enklávy na Pyrenejském poloostrově.

Cameron je podle listu El País prvním britským premiérem, který Gibraltar navštíví od roku 1968. "(Španělské) vládě se nelíbí, že pan (David) Cameron jede na Gibraltar. V diskusi jde o to, zda Spojené království zůstane v EU, nebo ne, a kampaň k tomu by se měla vést ve Spojeném království, ne na Gibraltaru," řekl rozhlasové stanici RNE Rajoy.

Rajoy též dodal, že vystoupení Británie z EU, o němž budou Britové hlasovat 23. června, by nebylo dobré ani pro ekonomiku Británie, ani pro ekonomiku Španělska. V tom s ním úplně nesouhlasí španělský ministr zahraničí José Manuel García-Margallo, podle něhož se ekonomická rizika velmi přehánějí.

Margallo již před dvěma týdny vzbudil rozruch výrokem, že Gibraltar by se po brexitu "ocitl na vnější hranici a neměl by přístup na vnitřní trh unie", pokud by nějakým způsobem nedohodl v přechodném období "společnou svrchovanost se Španělskem". Což si někteří vyložili tak, že by Gibraltar chtěl opustit britskou monarchii a připojit se k monarchii španělské.

Obyvatelé Gibraltaru si ale podle průzkumů přejí zůstat britským územím a jsou proti brexitu.

Rajoy také dnes bez dalších podrobností přiznal, že španělská ministerstva mají "plán B" pro případ brexitu. Řekl také, že o něm nehodlá informovat dříve, než bude příští týden hovořit s šéfem Evropské rady Donaldem Tuskem.

Témata:  Španělsko David Cameron Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy