reklama

První výstřely zřejmě v areálu "festivalu česneku" v Gilroy padly kolem 17:30 místního času (02:30 SELČ). "Na místě střelby v kalifornském Gilroy jsou policisté. Mám zprávy, že střelec stále nebyl zadržen. Buďte opatrní a zůstaňte v bezpečí," napsal zhruba o dvě a půl hodiny později na twitter americký prezident Donald Trump. Policie ani po více než třech hodinách nepovažovala nebezpečí za zažehnané.

Pozdějí místní policejní šéf Scot Smithee oznámil, že pachatel byl hned po zahájení palby zastřelen, útočnou puškou ale stačil zabít tři lidi. Do areálu festivalu pronikl, když se prostříhal plotem obklopujícím areál. O možném komplicovi hovořili podle Smitheeho svědkové, není ale jasné, zda rovněž střílel.

Média mezitím přinášejí svědectví účastníků festivalu, kteří hovoří o panice a zmatku poté, co se ozvaly výstřely. Video na sociální síti Twitter ukazuje, jak lidé v chaosu utíkají od stánků.

Třináctiletá Evenny Reyesová popsala deníku San Jose Mercury News, že nejdříve výstřely považovala za zvuk ohňostroje, poté však uviděla zraněného muže. "Zrovna jsme odcházeli, když jsme uviděli chlapa se šátkem omotaným okolo nohy, protože ho postřelili... Na zemi bylo zraněné malé dítě. Lidé házeli stoly a lámali ploty, aby se dostali ven," uvedla.

Festival česneku v Gilroy je podle agentury AP akcí známou po celých Spojených státech. Neděle byla třetím a posledním dnem letošního ročníku setkání.