Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ebola se šíří, velkoměsto Goma hlásí další oběť smrtícího viru

Ebola, ilustrační fotografie
Ebola, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Druhý pacient nakažený ebolou v dvoumilionovém konžském městě Goma zemřel, uvedly dnes místní úřady. V polovině července se zde pohyboval jiný muž s toutéž nemocí, případy spolu ale podle všeho nesouvisejí. Úřady se obávají, že choroba teď může propuknout v okolních státech, v jejichž blízkosti se Goma nachází, informovala agentura AP.

Město Goma leží asi 300 kilometrů jižně od současného epicentra nákazy. Jde o rušné obchodní středisko na hranicích s Rwandou a nedaleko Ugandy. Ve městě je i mezinárodní letiště.

Místní úřady obyvatele Gomy i představitele okolních států ujistily, že proti šíření nemoci byla uplatněna přísná opatření, včetně kontroly hraničních přechodů.

Zesnulý pacient pocházel z provincie Ituri ležící severně od Gomy. Byl kvůli podezření na nemoc na pozorování, zdravotníkům ale unikl, napsala s odkazem na lékařské zdroje agentura AFP. Podle úřadů přišel muž do zdravotnického zařízení již ve velmi pokročilém stádiu nemoci, lékaři mu již nedokázali pomoci. Muž zemřel v noci na dnešek.

Nakažený pocházel z provincie Ituri severně od Gomy. Byl kvůli podezření na nemoc na pozorování, zdravotníkům ale unikl, napsala s odkazem na lékařské zdroje agentura AFP. Podle úřadů přišel muž bez známek nemoci do Gomy 13. července, první příznaky se u něj projevily 22. července. V současnosti se léčí ve zdravotnickém středisku.

V polovině července se Gomou pohyboval nakažený muž pracující jako kněz, který virovému onemocnění později podlehl. Zdravotníkům se podařilo identifikovat zhruba 60 lidí, kteří s ním přišli do kontaktu. Polovina z nich obdržela vakcínu. Podle úřadů spolu ale tyto dva případy nesouvisejí.

Ebola nebo též krvácivá horečka je vysoce nakažlivá, inkubační doba je mezi dvěma až jedenadvaceti dny. Přenáší se tělesnými tekutinami, první symptomy mohou připomínat například chřipku. Současná epidemie, na kterou od jejího propuknutí loni v létě zemřelo přes 1700 lidí, je jednou z nejsmrtelnějších v historii.

Témata:  ebola Kongo EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 21:49

Rusko se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy